Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Idealnie wilgotne brownie bez mąki z chrupiącą skórką, udekorowane świeżymi malinami. To najlepsze bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Brownie bez mąki przepis który zachwyca smakiem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 1012 porcji 1x
  • Diet: Gluten Free

Description

To ciasto pokochasz od pierwszego kęsa! Nie potrzebujesz mąki pszennej, by stworzyć deser o głębokim smaku czekolady i aksamitnej konsystencji. Idealne dla osób unikających glutenu, ale także dla tych, którzy po prostu szukają intensywnie czekoladowej przyjemności.


Ingredients

Scale
  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 procent kakao)

  • 120 g masła

  • 3 jajka

  • 100 g cukru trzcinowego lub białego

  • 30 g kakao naturalnego

  • Szczypta soli

  • Opcjonalnie: garść posiekanych orzechów lub kawałków czekolady


Instructions

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  • Tortownicę o średnicy około 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia.

  • W kąpieli wodnej rozpuść masło i gorzką czekoladę. Mieszaj aż masa będzie gładka i jednolita.

  • Odstaw na chwilę do przestudzenia.

  • W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj.

  • Dodaj kakao i sól, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Jeśli chcesz, dodaj orzechy lub czekoladowe dodatki.

  • Wlej masę do tortownicy.

  • Piecz około 30 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić, a środek pozostać wilgotny.

  • Po upieczeniu ciasto może delikatnie opaść – to normalne i pożądane.

  • Odstaw do całkowitego ostudzenia przed krojeniem.

Notes

Brownie najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.

Można je przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Category: Deser
  • Method: Pieczenie
  • Cuisine: Międzynarodowa

Nutrition

  • Serving Size: 1 kawałek
  • Calories: 280 kcal
  • Sugar: 15 g
  • Sodium: 80 mg
  • Fat: 18 g
  • Saturated Fat: 9 g
  • Unsaturated Fat: 8 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 23 g
  • Fiber: 3 g
  • Protein: 5 g
  • Cholesterol: 55 mg