Description
Ciasto Snickers bez pieczenia to warstwowy deser z budyniem, masą krówkową, bitą śmietaną i chrupiącymi orzechami włoskimi. Intensywnie słodki i efektowny.
Ingredients
-
200 g herbatników
-
1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
-
2 budynie waniliowe
-
750 ml mleka
-
200 g masła
-
250 ml śmietanki kremówki
-
2 łyżki cukru pudru
-
100 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
-
starta czekolada do dekoracji
Instructions
- Ugotuj budyń na mleku, dodaj masło i dokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masa. Odstaw do przestudzenia.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
- Na dnie formy ułóż warstwę herbatników.
- Rozsmaruj połowę budyniu, dodaj warstwę kajmaku, posyp połową orzechów.
- Ułóż kolejną warstwę herbatników i powtórz układanie: budyń, kajmak, orzechy.
- Na wierzchu rozsmaruj bitą śmietanę i posyp startą czekoladą.
- Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc.
Notes
Dla większej intensywności smaku można dodać warstwę pokruszonych solonych krakersów zamiast herbatników. Ciasto lepiej się kroi po schłodzeniu przez całą noc.
- Prep Time: 30 minutes
- Cook Time: 10 minutes
- Category: Ciasto
- Method: Bez pieczenia
- Cuisine: Polska
Nutrition
- Serving Size: 1 kawałek
- Calories: 460 kcal
- Sugar: 28 g
- Sodium: 170 mg
- Fat: 24 g
- Saturated Fat: 5 g
- Unsaturated Fat: 9 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 35 g
- Fiber: 3 g
- Protein: 6g
- Cholesterol: 85 mg