Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Szybkie ciasto bez pieczenia, kultowy przekładaniec z masą krówkową i orzechami włoskimi, gotowy w 20 minut.

Ciasto Snickers Bez Pieczenia z Karmelową Masą i Orzechami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 12 porcji 1x

Description

Ciasto Snickers bez pieczenia to warstwowy deser z budyniem, masą krówkową, bitą śmietaną i chrupiącymi orzechami włoskimi. Intensywnie słodki i efektowny.


Ingredients

Scale
  • 200 g herbatników

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)

  • 2 budynie waniliowe

  • 750 ml mleka

  • 200 g masła

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 100 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)

  • starta czekolada do dekoracji


Instructions

  1. Ugotuj budyń na mleku, dodaj masło i dokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masa. Odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
  3. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników.
  4. Rozsmaruj połowę budyniu, dodaj warstwę kajmaku, posyp połową orzechów.
  5. Ułóż kolejną warstwę herbatników i powtórz układanie: budyń, kajmak, orzechy.
  6. Na wierzchu rozsmaruj bitą śmietanę i posyp startą czekoladą.
  7. Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc.

Notes

Dla większej intensywności smaku można dodać warstwę pokruszonych solonych krakersów zamiast herbatników. Ciasto lepiej się kroi po schłodzeniu przez całą noc.

  • Prep Time: 30 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Category: Ciasto
  • Method: Bez pieczenia
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 kawałek
  • Calories: 460 kcal
  • Sugar: 28 g
  • Sodium: 170 mg
  • Fat: 24 g
  • Saturated Fat: 5 g
  • Unsaturated Fat: 9 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 35 g
  • Fiber: 3 g
  • Protein: 6g
  • Cholesterol: 85 mg