Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ciasto 3 Bit bez pieczenia z kremem budyniowym i masą kajmakową

Ciasto 3 Bit bez pieczenia – szybki i pyszny deser


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 35 minut + chłodzenie
  • Yield: 12 porcji 1x

Description

Warstwowy deser bez pieczenia z herbatnikami, masą kajmakową, kremem budyniowym i bitą śmietaną. Prosty do zrobienia i idealny na każdą okazję.


Ingredients

Scale
  • 250300 g herbatników maślanych

  • 400 g masy krówkowej (kajmak)

  • 500 ml mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub domowy budyń)

  • 100 g masła

  • 23 łyżki cukru pudru

  • 500 ml śmietanki kremówki 30–36%

  • 1 opakowanie fixu do śmietany lub 1 łyżeczka żelatyny

  • starta czekolada (do dekoracji)

  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)


Instructions

  • Wyłóż formę (ok. 20×30 cm) papierem do pieczenia.

  • Przygotuj krem budyniowy: ugotuj budyń z mlekiem, ostudź, zmiksuj z masłem i cukrem pudrem.

  • Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i fixem (lub żelatyną).

  • Na dnie formy ułóż warstwę herbatników.

  • Rozsmaruj połowę masy kajmakowej.

  • Ułóż drugą warstwę herbatników, rozprowadź krem budyniowy.

  • Ułóż trzecią warstwę herbatników, rozsmaruj bitą śmietanę.

  • Posyp wierzch startą czekoladą.

  • Wstaw do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Notes

Możesz zastąpić śmietankę mascarpone dla bardziej kremowego efektu. Herbatniki można wymienić na krakersy dla wersji słodko-słonej.

  • Prep Time: 25 minut
  • Cook Time: 10 minut (dla budyniu)
  • Category: Deser
  • Method: Bez pieczenia
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 porcja (ok. 100–120 g)
  • Calories: 380 kcal
  • Sugar: 21 g
  • Sodium: 140 mg
  • Fat: 24 g
  • Saturated Fat: 14 g
  • Unsaturated Fat: 9 g
  • Trans Fat: <0.5 g
  • Carbohydrates: 35 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 4 g
  • Cholesterol: 75 mg