Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Wilgotne czekoladowe ciasto bez mąki z migdałów pokrojone na kawałki

Wilgotne Czekoladowe Ciasto Bez Mąki z Migdałów


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 10 porcji 1x

Description

Proste w przygotowaniu, intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto bez mąki. Idealne na każdą okazję i bez wyrzutów sumienia.


Ingredients

Scale
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)

  • 100 g zmielonych migdałów

  • 3 jajka

  • 80 g cukru kokosowego lub erytrolu

  • 100 g masła

  • 1 łyżeczka kakao


Instructions

  1. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
  3. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ostudzoną czekoladę.
  4. Wmieszaj zmielone migdały i kakao.
  5. Delikatnie połącz z pianą z białek.
  6. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 25 minut w 180°C.
  8. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Notes

Skracając czas pieczenia do 22 minut, uzyskasz intensywnie wilgotną, prawie kremową konsystencję w środku.

  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Category: Deser
  • Method: Pieczenie
  • Cuisine: Europejska

Nutrition

  • Serving Size: 1 porcja
  • Calories: 240 kcal
  • Sugar: 9 g
  • Sodium: 30 mg
  • Fat: 17 g
  • Saturated Fat: 9 g
  • Unsaturated Fat: 7 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 15 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 4 g
  • Cholesterol: 65 mg