Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
layered ciasto czekoladowe z kremem with raspberries

Ciasto czekoladowe z kremem – sprawdzony przepis


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 12 porcji 1x

Description

Wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i polewą czekoladową – idealne na urodziny, święta lub weekendowy deser. Przepis krok po kroku z prostych składników.


Ingredients

Scale
  • 4 jajka (powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 150 g cukru

  • 120 g mąki pszennej

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 g masła

  • 100 ml zaparzonej kawy (opcjonalnie do nasączenia)

  • 250 g mascarpone

  • 200 ml śmietanki 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 200 g czekolady gorzkiej (na ganache)

  • 200 ml śmietanki 30% (do ganache)


Instructions

  • Rozpuść czekoladę gorzką z masłem i odstaw do ostudzenia.

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę jajeczną.

  • Wmieszaj ostudzoną czekoladę.

  • Dodaj przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao.

  • Wylej masę do formy (24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia).

  • Ciasto pieczemy w 170°C przez ok. 30 minut – do suchego patyczka.

  • Po ostudzeniu, nasącz ponczem (kawa + cukier).

  • Krem: ubij mascarpone, śmietankę i cukru pudru na sztywno.

  • Ganache: podgrzej śmietankę, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do gładkości.

 

  • Przekrój biszkopt, przełóż kremem, polej polewą czekoladową, udekoruj owocami.

Notes

Krem mascarpone możesz zastąpić kremem budyniowym lub śmietankowym.
Ciasto przechowuj w lodówce do 3 dni. Przed podaniem wyjmij na 20 minut, by nabrało temperatury pokojowej.

  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Category: Ciasta
  • Method: Pieczenie
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 porcja
  • Calories: ok. 380 kcal
  • Sugar: ok. 20 g
  • Sodium: ok. 60 mg
  • Fat: ok. 22 g
  • Saturated Fat: ok. 12 g
  • Unsaturated Fat: ok. 9 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: ok. 40 g
  • Fiber: ok. 3 g
  • Protein: ok. 5 g
  • Cholesterol: ok. 70 mg