Description
Wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i polewą czekoladową – idealne na urodziny, święta lub weekendowy deser. Przepis krok po kroku z prostych składników.
Ingredients
-
4 jajka (powinny być w temperaturze pokojowej)
-
150 g cukru
-
120 g mąki pszennej
-
3 łyżki kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
100 g gorzkiej czekolady
-
100 g masła
-
100 ml zaparzonej kawy (opcjonalnie do nasączenia)
-
250 g mascarpone
-
200 ml śmietanki 36%
-
2 łyżki cukru pudru
-
200 g czekolady gorzkiej (na ganache)
-
200 ml śmietanki 30% (do ganache)
Instructions
-
Rozpuść czekoladę gorzką z masłem i odstaw do ostudzenia.
-
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę jajeczną.
-
Wmieszaj ostudzoną czekoladę.
-
Dodaj przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao.
-
Wylej masę do formy (24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia).
-
Ciasto pieczemy w 170°C przez ok. 30 minut – do suchego patyczka.
-
Po ostudzeniu, nasącz ponczem (kawa + cukier).
-
Krem: ubij mascarpone, śmietankę i cukru pudru na sztywno.
-
Ganache: podgrzej śmietankę, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do gładkości.
-
Przekrój biszkopt, przełóż kremem, polej polewą czekoladową, udekoruj owocami.
Notes
Krem mascarpone możesz zastąpić kremem budyniowym lub śmietankowym.
Ciasto przechowuj w lodówce do 3 dni. Przed podaniem wyjmij na 20 minut, by nabrało temperatury pokojowej.
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Category: Ciasta
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja
- Calories: ok. 380 kcal
- Sugar: ok. 20 g
- Sodium: ok. 60 mg
- Fat: ok. 22 g
- Saturated Fat: ok. 12 g
- Unsaturated Fat: ok. 9 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: ok. 40 g
- Fiber: ok. 3 g
- Protein: ok. 5 g
- Cholesterol: ok. 70 mg