Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ciasto czekoladowe z truskawkami świeżo upieczone na drewnianym stole

Ciasto czekoladowe z truskawkami – idealny przepis na wilgotne ciasto


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 70 minutes
  • Yield: 12 porcji 1x

Description

Wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe z truskawkami – idealne na każdą okazję. Prosty przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, który zawsze się udaje.


Ingredients

Scale
  • 200 g masła

  • 200 g czekolady gorzkiej (60–70%)

  • 200 g cukru drobnego

  • 3 duże jajka

  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 30 g kakao

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g kwaśnej śmietany (12–18%)

  • 500600 g świeżych truskawek

  • opcjonalnie: polewa (80 g czekolady + 30 g masła)


Instructions

  • Rozpuść masło z czekoladą i odstaw do przestudzenia.

  • Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

  • Dodaj przestudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszaj szpatułką.

  • Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodaj do masy.

  • Wmieszaj kwaśną śmietanę do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Przełóż ciasto do formy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Na wierzchu ułóż połówki truskawek.

  • Piecz 50 minut w 175°C (góra dół), do tzw. suchego patyczka.

 

  • Ostudź i – opcjonalnie – polej czekoladową polewą.

Notes

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Można użyć truskawek mrożonych – należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć.

Ciasto najlepiej smakuje dzień po upieczeniu – jeszcze wilgotniejsze!

  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 50 minutes
  • Category: Ciasta
  • Method: Pieczenie
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 porcja (ok. 120 g)
  • Calories: 380 kcal
  • Sugar: 28 g
  • Sodium: 80 mg
  • Fat: 22 g
  • Saturated Fat: 13 g
  • Unsaturated Fat: 8 g
  • Trans Fat: < 0.5 g
  • Carbohydrates: 42 g
  • Fiber: 3 g
  • Protein: 5 g
  • Cholesterol: 85 mg