Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
ciasto krówka bez pieczenia z warstwami kajmaku i herbatników

Ciasto krówka bez pieczenia – łatwy przepis warstwowy (bez piekarnika)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 12 porcji 1x

Description

Pyszne, warstwowe ciasto krówka bez pieczenia z masą kajmakową, kremem budyniowym i herbatnikami – szybkie, efektowne i idealne na każdą okazję.


Ingredients

Scale
  • 250 g herbatników lub krakersów

  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)

  • 500 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)

  • 200 g masła

  • 3 łyżki cukru pudru

  • Dodatki (opcjonalnie): płatki migdałów, gorzka czekolada, kakao


Instructions

  1. Wyłóż formę papierem do pieczenia.

  2. Ułóż warstwę herbatników na spodzie.

  3. Ugotuj budyń w 500 ml mleka z dodatkiem cukru pudru.

  4. Wystudź budyń i połącz go z utartym masłem na gładką masę.

  5. Na herbatniki wyłóż połowę budyniu.

  6. Dodaj kolejną warstwę herbatników, następnie masę kajmakową.

  7. Ułóż kolejną warstwę herbatników i resztę budyniu.

  8. Zakończ ostatnią warstwą herbatników.

  9. Wstaw do lodówki na min. 6 godzin (najlepiej na noc).

  10. Udekoruj orzechami, kakao lub startą czekoladą.

Notes

Dla wersji ekspresowej zamień budyń na mascarpone z ubitą śmietanką.

Krakersy solone świetnie kontrastują z kajmakiem.

Można użyć mleka roślinnego i budyniu bez mleka dla wersji wegańskiej.

  • Prep Time: 30 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Category: Deser
  • Method: Bez pieczenia
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 kawałek
  • Calories: ok. 410 kcal
  • Sugar: 28 g
  • Sodium: 170 mg
  • Fat: 23 g
  • Saturated Fat: 13 g
  • Unsaturated Fat: 8 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 42 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 4 g
  • Cholesterol: 60 mg