Description
Aksamitne, domowe fondue czekoladowe to doskonały deser na randkę, wieczór z przyjaciółmi lub słodkie zakończenie dnia. Prosty przepis z owocami i dodatkami.
Ingredients
-
200 g połamanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
-
150 ml śmietanki 30% lub 36%
-
szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka wanilii lub rumu (opcjonalnie)
-
świeże owoce: truskawki, banany, kiwi, jabłka
-
dodatki: pianki, ciasteczka, precelki
Instructions
-
Podgrzej śmietankę w rondelku na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
-
Dodaj połamane kawałki czekolady i mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
-
Dopraw opcjonalnie wanilią, rumem lub szczyptą soli.
-
Przelej masę do naczynia do fondue i podgrzewaj świeczką.
-
Ustaw wokół owoce i dodatki. Maczaj i delektuj się!
Notes
Czekolada zbyt gęsta? Dodaj 1–2 łyżki mleka lub śmietanki.
Świeże owoce powinny być dobrze osuszone, aby czekolada się lepiej trzymała.
Możesz użyć mleka roślinnego i wegańskiej czekolady w wersji fit
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 5 minutes
- Category: Deser
- Method: Podgrzewanie / Topienie
- Cuisine: Europejska / Szwajcarska
Nutrition
- Serving Size: ok. 1/4 porcji (fondue na 4 osoby)
- Calories: 310 kcal
- Sugar: 28 g
- Sodium: 25 mg
- Fat: 21 g
- Saturated Fat: 13 g
- Unsaturated Fat: 7 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 30 g
- Fiber: 2g
- Protein: 3 g
- Cholesterol: 35 mg