Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
ceramic fondue pot with czekoladowe fondue and fresh fruit

Czekoladowe fondue – przepis, porady i najlepsze dodatki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 4 porcje 1x

Description

Aksamitne, domowe fondue czekoladowe to doskonały deser na randkę, wieczór z przyjaciółmi lub słodkie zakończenie dnia. Prosty przepis z owocami i dodatkami.


Ingredients

Scale
  • 200 g połamanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%

  • szczypta soli morskiej (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka wanilii lub rumu (opcjonalnie)

  • świeże owoce: truskawki, banany, kiwi, jabłka

  • dodatki: pianki, ciasteczka, precelki


Instructions

  1. Podgrzej śmietankę w rondelku na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

  2. Dodaj połamane kawałki czekolady i mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  3. Dopraw opcjonalnie wanilią, rumem lub szczyptą soli.

  4. Przelej masę do naczynia do fondue i podgrzewaj świeczką.

  5. Ustaw wokół owoce i dodatki. Maczaj i delektuj się!

Notes

Czekolada zbyt gęsta? Dodaj 1–2 łyżki mleka lub śmietanki.

Świeże owoce powinny być dobrze osuszone, aby czekolada się lepiej trzymała.

Możesz użyć mleka roślinnego i wegańskiej czekolady w wersji fit

  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 5 minutes
  • Category: Deser
  • Method: Podgrzewanie / Topienie
  • Cuisine: Europejska / Szwajcarska

Nutrition

  • Serving Size: ok. 1/4 porcji (fondue na 4 osoby)
  • Calories: 310 kcal
  • Sugar: 28 g
  • Sodium: 25 mg
  • Fat: 21 g
  • Saturated Fat: 13 g
  • Unsaturated Fat: 7 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 30 g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 3 g
  • Cholesterol: 35 mg