Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
lukier cytrynowy na babce z widocznymi składnikami i polewą

Lukier cytrynowy idealna konsystencja w 3 krokach


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 5 minutes
  • Yield: 1 szklanka lukru (wystarcza na babkę lub 30 ciasteczek) 1x

Description

Najprostszy przepis na lukier cytrynowy z idealną konsystencją. Wystarczą 3 składniki i kilka minut, by przygotować błyszczącą, gładką polewę do ciast, ciasteczek i pączków.


Ingredients

Scale
  • 200 g cukru pudru (1 szklanka)

  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 1 łyżeczka wrzątku (opcjonalnie, dla gładkości)


Instructions

  • Przesiej cukier puder do miski, by uniknąć grudek.

  • Dodaj sok z cytryny (najlepiej lekko ciepły) i mieszaj intensywnie łyżką.

  • Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wrzątku. Gdy za rzadka – dosyp cukru.

  • Gotowy lukier nałóż od razu na wypieki.

Notes

Aby uzyskać gęstszy lukier do dekoracji pierniczków, zmniejsz ilość soku.

Dla rzadszej glazury np. do pączków, dodaj więcej płynu.

Lukier najlepiej nakładać na lekko ciepłe ciasto – wtedy nie pęka.

  • Prep Time: 5 minutes
  • Cook Time: 0 minutes
  • Category: Polewa, Dekoracja, Wypieki
  • Method: Ręczne mieszanie
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 łyżka
  • Calories: 48 kcal
  • Sugar: 12 g
  • Sodium: 0 g
  • Fat: 0 g
  • Saturated Fat: 0 g
  • Unsaturated Fat: 0 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 12 g
  • Fiber: 0 g
  • Protein: 0 g
  • Cholesterol: 0 g