Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Puszyste ciasto z serem i owocami na białym talerzu

Puszyste Ciasto z Serem i Owocami: Wilgotny Przepis


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 1300 g ciasta (ok. 12 porcji) 1x

Description

Sprawdź sprawdzony przepis na lekkie, puszyste ciasto z serem twarogowym i owocami. Łatwe wykonanie, idealna struktura, długi smak świeżości.


Ingredients

Scale
  • 250 g twarogu mielonego (z kubełka lub mielony ręcznie)

  • 200 g jajek (ok. 4 sztuki, po rozbiciu)

  • 320 g mąki pszennej tortowej (typ 450)

  • 120 g cukru drobnego lub pudru

  • 100 g masła roztopionego (lub oleju rzepakowego, ryżowego, z pestek winogron)

  • 100 ml mleka

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 300 g owoców (maliny, jagody lub inne)

  • opcjonalnie: wanilia (ziarna, pasta lub esencja)


Instructions

  • Wyjmij mleko, jajka i twaróg z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Wlej roztopione masło i dodaj twaróg oraz mleko. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Przełóż ciasto do formy 35 × 11 cm, ułóż owoce na wierzchu.

  • Piecz 40 minut w 180°C (góra-dół). Sprawdź patyczkiem.
  • Studź w uchylonym piekarniku przez 10 minut, potem wyjmij.

Notes

Można użyć owoców mrożonych (rozmrożonych i osuszonych)

Twaróg z kubełka powinien być gęsty (np. Piątnica)

Do lukru: sok z cytryny + cukier puder

Dostosuj ilość cukru do preferencji

  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 40 minutes
  • Category: Ciasta domowe
  • Method: Pieczenie
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 porcja (ok. 100–120 g)
  • Calories: 266 kcal
  • Sugar: 13 g
  • Sodium: od 70 do 120 mg (szacunkowo)
  • Fat: 10 g
  • Saturated Fat: 6 g
  • Unsaturated Fat: 5 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 35 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 6 g
  • Cholesterol: 90 mg