Description
Sernik Krakowski to tradycyjny polski deser z kruchym spodem, puszystą masą serową i charakterystyczną kratką z ciasta. Idealny na każdą okazję, zachwyca smakiem i wyglądem.
Ingredients
-
250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
-
100 g cukru pudru
-
1 szczypta soli
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
-
1 kg twarożku sernikowego (zmielonego dwukrotnie)
-
150 g masła (roztopionego)
-
150 g cukru pudru
-
5 jajek
-
1 saszetka budyniu śmietankowego (35 g)
-
120 g rodzynek
-
1 łyżka soku z cytryny
Instructions
-
Przygotowanie kruchym spodzie: Połącz mąkę, cukier puder, sól i pokrojone masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut.
-
Formowanie spodu: Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę i podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 minut.
-
Mieszanie masy serowej: Wymieszaj twaróg, masło, cukier puder, jajka, budyń i sok z cytryny. Ubij białka na pianę i dodaj do masy.
-
Dodanie rodzynek: Wmieszaj dobrze odsączone rodzynki do masy serowej.
-
Pieczenie: Wyłóż masę na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż kratkę z ciasta. Piecz przez 65 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Notes
Możesz dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową do masy serowej dla dodatkowego aromatu.
Warto schłodzić ciasto przed rozwałkowaniem, aby było łatwiejsze w obróbce.
- Prep Time: 30 minutes
- Cook Time: 65 minutes
- Category: Deser
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
Nutrition
- Serving Size: 1 slice
- Calories: 320 kcal
- Sugar: 20g
- Sodium: 150mg
- Fat: 18g
- Saturated Fat: 8g
- Unsaturated Fat: 10g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 30g
- Fiber: 2g
- Protein: 6g
- Cholesterol: 55mg