Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Sernik krakowski przepis - Porcja tradycyjnego sernika z bitą śmietaną i owocami.

Sernik Krakowski Przepis: Najlepszy, Domowy Sernik


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 95 minutes
  • Yield: 12 porcji 1x

Description

Sernik Krakowski to tradycyjny polski deser z kruchym spodem, puszystą masą serową i charakterystyczną kratką z ciasta. Idealny na każdą okazję, zachwyca smakiem i wyglądem.


Ingredients

Scale
  • 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

  • 100 g cukru pudru

  • 1 szczypta soli

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

  • 1 kg twarożku sernikowego (zmielonego dwukrotnie)

  • 150 g masła (roztopionego)

  • 150 g cukru pudru

  • 5 jajek

  • 1 saszetka budyniu śmietankowego (35 g)

  • 120 g rodzynek

  • 1 łyżka soku z cytryny


Instructions

  1. Przygotowanie kruchym spodzie: Połącz mąkę, cukier puder, sól i pokrojone masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut.

  2. Formowanie spodu: Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę i podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 minut.

  3. Mieszanie masy serowej: Wymieszaj twaróg, masło, cukier puder, jajka, budyń i sok z cytryny. Ubij białka na pianę i dodaj do masy.

  4. Dodanie rodzynek: Wmieszaj dobrze odsączone rodzynki do masy serowej.

  5. Pieczenie: Wyłóż masę na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż kratkę z ciasta. Piecz przez 65 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Notes

Możesz dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową do masy serowej dla dodatkowego aromatu.

Warto schłodzić ciasto przed rozwałkowaniem, aby było łatwiejsze w obróbce.

  • Prep Time: 30 minutes
  • Cook Time: 65 minutes
  • Category: Deser
  • Method: Pieczenie
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 slice
  • Calories: 320 kcal
  • Sugar: 20g
  • Sodium: 150mg
  • Fat: 18g
  • Saturated Fat: 8g
  • Unsaturated Fat: 10g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 30g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 6g
  • Cholesterol: 55mg