Description
Klasyczny sernik krakowski z kruchym spodem, kremową masą serową i dekoracyjną kratką z cytrynowym lukrem. Tradycyjny przepis, który zachwyca smakiem i wyglądem – idealny na święta, rodzinne uroczystości lub niedzielny deser.
Ingredients
Spód (kruchy):
-
350 g mąki pszennej
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
80 g cukru
-
170 g zimnego masła
-
1 jajko, 2 żółtka
Masa serowa:
-
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (trzykrotnie mielonego)
-
150 g masła
-
150 g cukru
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
-
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
-
rodzynki i skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Lukier cytrynowy:
-
150 g cukru pudru
-
2–3 łyżki soku z cytryny
Instructions
-
Spód:
Zagnieć składniki na ciasto kruche. Zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blaszkę i lekko podpiecz w 180°C przez 10 minut. -
Masa serowa:
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj twaróg, żółtka i budyń. Białka ubić i delikatnie wmieszać. Dodaj rodzynki lub skórkę pomarańczową. -
Pieczenie:
Wlej masę na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta ułóż kratkę. Piecz w 170°C przez 50–60 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. -
Lukier:
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Nałóż na wystudzony sernik.
Notes
Twaróg warto zmielić 2–3 razy dla uzyskania kremowej konsystencji.
Rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie lub herbacie.
Zamiast kratki możesz dodać dekoracyjne paski lub wycięte formy z ciasta.
- Prep Time: 30 minutes
- Cook Time: 60 minutes
- Category: Deser
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja (1/12 ciasta)
- Calories: 370 kcal
- Sugar: 26 g
- Sodium: 120 mg
- Fat: 24 g
- Saturated Fat: 14 g
- Unsaturated Fat: 9 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 30 g
- Fiber: 0.5 g
- Protein: 9 g
- Cholesterol: 130 mg