Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Tradycyjny sernik krakowski z kratką i lukrem cytrynowym

Sernik krakowski tradycyjny – przepis z lukrem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 90 minut
  • Yield: 12 porcji 1x

Description

Klasyczny sernik krakowski z kruchym spodem, kremową masą serową i dekoracyjną kratką z cytrynowym lukrem. Tradycyjny przepis, który zachwyca smakiem i wyglądem – idealny na święta, rodzinne uroczystości lub niedzielny deser.


Ingredients

Scale

Spód (kruchy):

  • 350 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 80 g cukru

  • 170 g zimnego masła

  • 1 jajko, 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (trzykrotnie mielonego)

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku

  • rodzynki i skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Lukier cytrynowy:

  • 150 g cukru pudru

  • 23 łyżki soku z cytryny


Instructions

  • Spód:
    Zagnieć składniki na ciasto kruche. Zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blaszkę i lekko podpiecz w 180°C przez 10 minut.

  • Masa serowa:
    Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj twaróg, żółtka i budyń. Białka ubić i delikatnie wmieszać. Dodaj rodzynki lub skórkę pomarańczową.

  • Pieczenie:
    Wlej masę na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta ułóż kratkę. Piecz w 170°C przez 50–60 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  • Lukier:
    Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Nałóż na wystudzony sernik.

Notes

  • Twaróg warto zmielić 2–3 razy dla uzyskania kremowej konsystencji.

  • Rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie lub herbacie.

  • Zamiast kratki możesz dodać dekoracyjne paski lub wycięte formy z ciasta.

  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 60 minut
  • Category: Deser
  • Cuisine: Polska