Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
kawałek sernika gotowanego na talerzu z kremową konsystencją

Sernik na gorąco najlepszy domowy deser bez pieczenia


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 12 porcji 1x

Description

Sernik na gorąco to szybki i prosty deser bez pieczenia. Kremowa masa serowa, chrupiący spód i czekoladowa polewa sprawiają, że zawsze wychodzi idealnie.


Ingredients

Scale
  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie

  • 200 g masła

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 200 g herbatników maślanych

  • 100 g masła (na spód)

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 50 g masła (do polewy)

  • 3 łyżki mleka


Instructions

Pokrusz herbatniki, połącz z roztopionym masłem i wyłóż nimi dno formy.

W garnku rozpuść masło, dodaj twaróg, cukier i jajka. Wymieszaj.

Rozprowadź budyń w mleku i dodaj do masy serowej. Podgrzewaj, mieszając, aż zgęstnieje.

Wylej masę na przygotowany spód i schłodź w lodówce minimum 3 godziny.

Rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem. Polej sernik.

Podawaj na zimno lub lekko podgrzany.

Notes

Użyj twarogu półtłustego o małej zawartości wody, aby sernik lepiej stężał.

Budyń dodawaj powoli, aby uniknąć grudek.

Polewę możesz wzbogacić dodatkiem orzechów lub owoców.

  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 15 minutes
  • Category: Deser
  • Method: Gotowanie
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 porcja (ok. 120 g)
  • Calories: 320 kcal
  • Sugar: 18 g
  • Sodium: 80 mg
  • Fat: 24 g
  • Saturated Fat: 5 g
  • Unsaturated Fat: 9 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 35 g
  • Fiber: 3 g
  • Protein: 6g
  • Cholesterol: 55mg