Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gotowy sernik z rosą który zawsze wychodzi z widoczną warstwą

Sernik z rosą który zawsze wychodzi – niesamowicie pyszny


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 105 minutes
  • Yield: 12 kawałków 1x

Description

Tradycyjny polski sernik z rosą który zawsze wychodzi to połączenie aksamitnej masy serowej, kruchego spodu i złotej pianki bezowej z kropelkami rosy. To ciasto, które zawsze się udaje – idealne na rodzinne okazje!


Ingredients

Scale

Na kruche ciasto

  • 250 g mąki pszennej (typ 450)

  • 150 g zimnego masła

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 3 łyżki cukru pudru

Na masę serową

  • 1 kg twarogu (z wiaderka lub trzykrotnie mielony)

  • 200 g cukru pudru

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40 g)

  • 500 ml mleka

  • 250 ml oleju

  • 4 żółtka

Na piankę bezową

  • 6 białek

  • 200 g cukru

  • szczypta soli


Instructions

  • Przygotuj spód
    Wymieszaj mąkę, cukier puder, masło i jajka. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę (25×38 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz w 180°C przez 12 minut.

  • Przygotuj masę serową
    W dużej misce połącz twaróg, cukry, budyń, mleko, olej i żółtka. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Wylej masę na podpieczony spód.

  • Piecz sernik
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Nie otwieraj drzwiczek w trakcie pieczenia.

  • Zrób pianę bezową
    Ubij białka ze szczyptą soli na pianę, następnie dodawaj cukier stopniowo i ubijaj do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.

  • Wyłóż pianę i piecz dalej
    Wyłóż pianę bezową na gorący sernik. Piecz przez 15 minut w temperaturze 150°C. Po tym czasie wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Rosa pojawi się po ok. 30 minutach.

Notes

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nie miksuj zbyt długo – masa nie może być zbyt napowietrzona. Rosa pojawi się tylko przy odpowiednim chłodzeniu.

  • Prep Time: 30 minutes
  • Cook Time: 75 minutes
  • Category: Ciasta
  • Method: Pieczenie
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 kawałek (1/12 ciasta)
  • Calories: 340 kcal
  • Sugar: 24 g
  • Sodium: 140 mg
  • Fat: 22 g
  • Saturated Fat: 13 g
  • Unsaturated Fat: 8 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 27 g
  • Fiber: 0.5 g
  • Protein: 8 g
  • Cholesterol: 125 mg