Description
Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem to doskonały deser na każdą okazję. Charakteryzuje się głębokim, czekoladowym smakiem oraz idealnie kremową, aksamitną konsystencją. Jest proste w przygotowaniu, uniwersalne i zachowuje świeżość przez kilka dni, dzięki czemu szybko stanie się ulubionym domowym wypiekiem.
Ingredients
-
250 g mąki pszennej
-
200 g cukru
-
100 g masła
-
2 jajka
-
100 ml mleka
-
50 g kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Na krem:
-
200 ml śmietanki kremówki 30%
-
150 g gorzkiej czekolady
-
50 g cukru pudru
Instructions
Przygotowanie ciasta:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
-
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodaj jajka, cały czas ucierając.
-
Połącz suche składniki z masłem i jajkami, dodając mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem i piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu:
-
Śmietankę lekko podgrzej (nie gotuj), dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
-
Wstaw do lodówki na godzinę, a następnie ubij na puszysty krem z dodatkiem cukru pudru.
Dekoracja ciasta:
-
Ostudzone ciasto przekrój na dwie części, przełóż częścią kremu, a resztę kremu rozprowadź na wierzchu ciasta.
- Prep Time: 20 min
- Cook Time: 40 min
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja (ok. 100g)
- Calories: 350 kcal
- Sugar: 25 g
- Sodium: 120 mg
- Fat: 18 g
- Saturated Fat: 10 g
- Unsaturated Fat: 5 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 42 g
- Fiber: 2 g
- Protein: 5 g
- Cholesterol: 55 mg