Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Różne dekoracje ciasta czekoladowego, takie jak owoce, posypki i wiórki czekolady.

Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem – pyszny sekret domu


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Marek Nowak
  • Total Time: 1 godz.
  • Yield: 8-10 porcji 1x

Description

Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem to doskonały deser na każdą okazję. Charakteryzuje się głębokim, czekoladowym smakiem oraz idealnie kremową, aksamitną konsystencją. Jest proste w przygotowaniu, uniwersalne i zachowuje świeżość przez kilka dni, dzięki czemu szybko stanie się ulubionym domowym wypiekiem.


Ingredients

Scale
  • 250 g mąki pszennej

  • 200 g cukru

  • 100 g masła

  • 2 jajka

  • 100 ml mleka

  • 50 g kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Na krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 50 g cukru pudru


Instructions

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

  3. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodaj jajka, cały czas ucierając.

  4. Połącz suche składniki z masłem i jajkami, dodając mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem i piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Przygotowanie kremu:

  1. Śmietankę lekko podgrzej (nie gotuj), dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

  2. Wstaw do lodówki na godzinę, a następnie ubij na puszysty krem z dodatkiem cukru pudru.

Dekoracja ciasta:

 

  • Ostudzone ciasto przekrój na dwie części, przełóż częścią kremu, a resztę kremu rozprowadź na wierzchu ciasta.

  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 40 min
  • Method: Pieczenie
  • Cuisine: Polska

Nutrition

  • Serving Size: 1 porcja (ok. 100g)
  • Calories: 350 kcal
  • Sugar: 25 g
  • Sodium: 120 mg
  • Fat: 18 g
  • Saturated Fat: 10 g
  • Unsaturated Fat: 5 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 42 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 5 g
  • Cholesterol: 55 mg